Connect with us

Sydney Speedway

Sydney Speedway Unveils Competitor and Rules Packages for September and October Events

Sydney Speedway is gearing up for their late season events to close off the 2019 season. The quarter mile oval on Grand Lake Road in Sydney, Nova Scotia will contest events on two weekends this fall.

The first of which will take place on Sunday, September 29th featuring twin features for the Colbourne Auto Group Legends, Steve Lewis Auto Body Bandoleros and Four Cylinders along with a 50-lap feature for the Endurance/Bomber class. Racing gets underway at 1pm on September 29th.

The action ramps up with the Thanksgiving Weekend finale. With the event being the last in the Maritimes for the 2019 stock car racing season, cars from across the region are expected to make the trek to Sydney to get one final race in. The Colbourne Auto Group Legends, Steve Lewis Auto Body Bandoleros and Four Cylinders will compete on both Saturday, October 12th and Sunday, October 13th. The Saturday card will be highlighted by a Street Stock 100 and Sunday will see the Late Model Sportsman compete in a 100-lap showcase of their own. Friday, October 11th will see practice for all stock car classes run from 1pm to 5pm with Endurance/Bomber Racing and a Demolition Derby beginning at 7pm.

Complete competitor information, from rule packages being used on the weekend to payouts (including a new “Big Weekend Bonus” and tow money for the October event) and race day formats along with admission prices can be found in the links below. The Endurance and Demolition Rulebook can also be found below. Endurance and Demolition teams are reminded to look at the safety of their race cars – any car that does not comply to the safety procedures will not be permitted on track. Any building rule questions pertaining to Demolition, Endurance or the other stock car classes competing at Sydney Speedway should contact Tony Leonard.

ENDURANCE AND DEMOLITION RULEBOOK

RACE DAY FORMAT, PAYOUTS AND COMPETITOR INFORMATION


RACE DAY FORMAT

THANKSGIVING TUNEUP

SUNDAY, SEPTEMBER 29TH

 

9am Pit Gates Open
9am Tech Opens
10:20am Bandolero Practice (10 Minutes)
10:30am Legend Practice (10 Minutes)
10:40am Mini Stock Practice (10 Minutes)
10:50am Endurance Practice (10 Minutes)
11am Grandstand Gates Open
11am Bandolero Practice (15 Minutes)
11:15am Legend Practice (15 Minutes)
11:30am Mini Stock Practice (15 Minutes)
11:45am Endurance Practice (15 Minutes)
12pm Track Closes
12:15pm Drivers Meeting – ALL CLASSES INCLUDING ENDURANCE/BOMBER
12:57pm National Anthem
1pm Racing Starts
Bandolero Heats (10 Laps)
Legend Heats (10 Laps)
Mini Stock Heats (10 Laps)
Endurance Dash for Cash (10 Laps)
 
Bandolero Feature One (20 Laps)
Legend Feature One (25 Laps)
Mini Stock Feature One (30 Laps)
Bandolero Feature Two (20 Laps)
Legend Feature Two (25 Laps)
Mini Stock Feature Two (30 Laps)
Endurance/Bomber 50 (50 Laps)

 


RACE DAY FORMAT
THANKSGIVING THUNDER

Friday, October 11th, 2019

 

12pm Pit Gates Open
1pm to 5pm Open Practice and Optional Pre-Tech

Practice is Test n Tune Format

5pm Track Closes
5:30pm Grandstand Opens
5:45pm Endurance Practice (15 Minutes)
6pm Track Closes
6:15pm Demolition and Endurance Drivers Meeting
6:57pm National Anthem
7pm Endurance Race – Dash For Cash (10 Laps)
Endurance Thanksgiving Thunder 50 (50 Laps)
Intermission (Set Up Derby Ring)
Demolition Derby
To Follow Racing Entertainment and Bonfire

 

 

 


 

RACE DAY FORMAT
THANKSGIVING THUNDER

Saturday, October 12th, 2019

8am Pit Gates Open
8am Tech Opens
9:15am Street Stock Practice (15 Minutes)
9:30am Bandolero Practice (10 Minutes)
9:40am Mini Stock Practice (10 Minutes)
9:50am Legend Practice (10 Minutes)
10am Street Stock Practice (15 Minutes)
10am Grandstand Gates Open
10:15am Bandolero Practice (10 Minutes)
10:25am Mini Stock Practice (10 Minutes)
10:35am Legend Practice (10 Minutes)
10:45am Street Stock Practice (15 Minutes)
11am Track Closes
11:15am Drivers Meeting
11:57am National Anthem
12pm Racing Starts
Bandolero Heats (10 Laps)
Mini Stock Heats (10 Laps)
Legend Heats (10 Laps)
Street Stock Heats (10 Laps)
Bandolero Feature (25 Laps)
Mini Stock Feature (50 Laps)
Legend Feature (50 Laps)
Street Stock Thanksgiving Thunder 100 (100* Laps)

 

RACE DAY FORMAT
SEASON OPENING WEEKEND

Sunday, October 13th, 2019

8am Pit Gates Open
8am Tech Opens
9:15am Sportsman Practice (15 Minutes)
9:30am Bandolero Practice (10 Minutes)
9:40am Mini Stock Practice (10 Minutes)
9:50am Legend Practice (10 Minutes)
10am Sportsman Practice (15 Minutes)
10am Grandstand Gates Open
10:15am Bandolero Practice (10 Minutes)
10:25am Mini Stock Practice (10 Minutes)
10:35am Legend Practice (10 Minutes)
10:45am Sportsman Practice (15 Minutes)
11am Track Closes
11:15am Drivers Meeting
11:57am National Anthem
12pm Racing Starts
Bandolero Heats (10 Laps)
Mini Stock Heats (10 Laps)
Legend Heats (10 Laps)
Sportsman Heats (10 Laps)
Bandolero Feature (25 Laps)
Mini Stock Feature (50 Laps)
Legend Feature (50 Laps)
Sportsman Thanksgiving Thunder 100 (100* Laps)

SYDNEY SPEEDWAY

COMPETITOR INFORMATION

PAYOUT

 

SEPTEMBER 29th, 2019 – PAYOUTS

Placing Legends (per race) Mini Stock (per race) Endurance
1st $100 $75 $150
2nd $75 $50 $100
3rd $50 $35 $75
4th $40 $30 $50
5th $35 $25 $25
6th – Back $35 $20 (to 10th)

 

OCTOBER 11th to 13th, 2019 – PAYOUTS

Placing Late Model Sportsman Street Stock Legends 50 (per day) Mini Stock 50 (per day) Endurance
1st $1000 $500 $150 $125 $150
2nd $500 $250 $125 $75 $100
3rd $250 $125 $100 $50 $75
4th $200 $100 $100 $45 $50
5th $150 $75 $100 $35 $25
6th – Back $100 $50 $50 $20 (to 10th)

 

Thanksgiving Thunder Weekend Additional Payout Info:

  • Street Stock and Sportsman feature laps are based on car count; 6 cars or less – 35 Laps, 7 to 11 cars – 50 laps; 12+ 100 Laps. Payouts above are based off a minimum of twelve cars entering the feature.
  • All New Brunswick/Prince Edward Island cars; Nova Scotia cars from Truro and beyond are eligible for tow money on the October Thanksgiving Thunder weekend.

Sportsman – $100 per car
Street Stock – $50 per car
Four Cylinder -$25 per car, per day
Legends – $25 per car, per day.

  • Friday, October 11th Demolition – $500 to Win

 

  • BIG WEEKEND BONUS – Any drivers who finishes in the top three in their respective divisions on the following weekends and can win their feature on Thanksgiving Thunder Weekend at Sydney Speedway will receive an extra $250.
    These weekends include:
    Speedway 660 SpeedWeekend (East Coast Mini Stock Tour, Street Stock, Sportsman, Sharp Shooter, Maritime League of Legends)
    Petty Raceway Mike Stevens Memorial (Sportsman, Street Stock, Mini Stock, Legends)
    Lake Doucette Riverside Lobster International 100 (Sportsman, Four Cylinder Mens/Ladies)
    Speedway Miramichi The Very Best Fall Shootout (Street Stock, Mini Stock, Demolition)
    Please note – the Legend and Mini Stock winner must win both days at Sydney Speedway to qualify for $250 bonus – only one bonus per division for the weekend.

 

“The Fine Print”

Transponder Rental Fee: $20 per car, per day

Pit admission: $25 per person; 18+ age without minor waiver form signed, 14 to 17 with minor waiver form signed, Bandolero drivers must have minor waiver form signed.
Grandstand Admission: Adult (16+) $15; Youth (eight to 15) $6; Family Pass (two adults and two youth) $35
Please note; admissions are cash only.

Friday, October 11th (racing): Pit: $15; Adult Grandstand (16+) $10; Youth (eight to 15): $5

No registration fee BUT registration form/driver waiver must be filled out and signed on race day prior to hitting the track for practice.

Camping: Free, no services offered. Campers must park in designated area.

Food Vendor will be on site Saturday and Sunday, both pit and grandstand side.

Race Director: Frankie Fraser; Tech Director: Tony Leonard; Scoring – TBA

Rulebooks: Street Stock will run Petty International Raceway rules as a base; tire durometer rule is 52 – NO EXCEPTIONS.

Sportsman will run Scotia Speedworld and NAPA Sportsman rules as a base with no minimum spring rate. All Sportsman running a 4 barrel carburetor must add 50lbs on crate motor. Tire durometer rule is 52 – NO EXCEPTIONS

Legends and Bandoleros will run INEX rulebook

ECMST will follow ECMST rules and procedures with these amendments:
All motors must have 205psi HOT. Weight: Minimum weight is 2150lb. total, driver in. Weight penalties could apply to tube chassis cars.

All other four cylinders (Speedway 660 Sharp Shooters, Oyster Bed Four Funs, Scotia Speedworld Lightning, etc.) must run their home track rules.

Demolition and Endurance Rules will follow rules drafted by Sydney Speedway.

For any building rule inquiries, please contact tech director Tony Leonard at (902) 401-0218 or (902) 700-2177 (evenings only) or tonyleonard@xplornet.ca


 



More in Sydney Speedway